fotók: Nagy Benedek

 

Öthetes próbaidőszak után április 20-án először csengettek be az Antigonénak:

a Mechatronikai Szakközépiskola és Gimnázium 10.B osztályában tartottuk a bemutatót, a fényképek is ott készültek.

Március elejétől fokozatosan próbáltuk magunkat az iskolai környezethez szoktatni. Az elemzőpróbákat még „rendes” színházi környezetben tartottuk, viszont ebben az időszakban próbáltunk minél több osztályterem színházi előadást és színházi nevelési (TIE) programot megnézni, hogy pontosan lássuk, mibe vágtuk a fejszénket. Így jártunk a Kolibri Színház előadásain és a Kávánál.  

A rendelkező próbákat viszont már muszáj volt megfelelő környezetben tartani, így a szomszéd iskolából szereztünk zöld táblát és padokat, hogy egy osztálytermet imitálhassunk a Szputnyikban. És minden egészen máshogy hatott a tanári asztal perspektívájából! (Köszönjük a Bárdos Lajos Általános Iskolának a segítséget!)

Aztán megérkezett Matkó Tamás, és az Antigoné zenés előadássá változott. Az világos volt, hogy a kardalok helyén slágerek lesznek egyéni, a társulatra szabott hangszerelésben, de a projekt egyre nagyszabásúbbá vált, és osztályterem ide vagy oda, bekerültek a gitárok, a dob, a cin, a tangóharmonika, a fuvola…végül kikerült viszont a vuvuzela. 

Mikor úgy éreztük, hogy az előadás már áll a lábán, elhívtuk Végvári Viktória színházpedagógust, hogy segítsen kitalálni nekünk az előadás feldolgozó foglalkozását. Elkészült egy első változat, melyben a színészeknek is aktív szerep jut, most pár előadás után ezt csináljuk majd, aztán igyekszünk fejlődni, minél több mindent kipróbálni.

És közben eljött hozzánk a Szputnyikba két tesztcsapat: páran a Szent István Gimnáziumból és egy másik alkalommal vegyesen az Illyésből, az AKG-ból és a Károliról.

Március 20-án pedig…debütált az előadás és a foglalkozás is! Átestünk a tűzkeresztségen! Túléltük és nagyon jó élmény volt. A többiről meséljenek a képek!  

Az évad során az agárdi Chernel István Gimnáziumba, az Ady-ba, a Szent Istvánba megyünk még biztosan, a további iskolákkal még egyeztetünk.  

Az előadás felnőtt nézők számára május 20-án a Bálint Házban lesz megtekinthető.     

Szophoklész: Antigoné

Trencsényi-Waldaphel Imre fordítása alapján a szöveget átdolgozta Máthé Zsolt

Antigoné: Hay Anna
Kreón: Fábián Gábor
Iszméné: Pető Kata
Őr: Lajos András
Haimón: Szabó Zoltán
Karvezető: Jankovics Péter
Teiresziász: xxx

zenei vezető: Matkó Tamás
dramaturg: Róbert Júlia
drámapedagógiai konzultáns: Végvári Viktória
produkciós vezető: Tóth Péter

rendezőasszisztens: Nagy Benedek
rendező: Gigor Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://szputnyik.blog.hu/api/trackback/id/tr952875924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása