A Szputnyik is (sok más független társulathoz hasonlóan) elkezdte színházi nevelési programját, amelynek első állomása egy osztályterem színházi előadás lesz Szophoklész Antigoné című darabjából Gigor Attila rendezésében.

A közös gondolkozás kezdetén és a darab/témakereséskor Gigor Attila számára a legfontosabb az volt, hogy a diákokkal az előadás során és az előadás kapcsán az önálló gondolkodásról beszéljünk, arról hogy legyen saját véleményünk, gondolatunk, ne hagyjuk hogy a számtalan kívülről jövő impulzus befolyásoljon minket.

Így esett a választásunk végül az Antigonéra, amellyel iskolai kötelező olvasmányként mindenki legalább életében egyszer találkozik, ám amelyről nekünk is megvannak a saját élményeink: hogy mennyire volt érthető, hogy mennyire volt érdekes 14-15 évesen. Fontosnak tartjuk, hogy a történetet közelebb hozzuk a tizenévesekhez, ám úgy, hogy az anyag irodalmi értékéből ne veszítsen.

A szöveg „újrafordítására”, közérthetővé tételére Máthé Zsoltot kértük fel, miközben az eredeti szöveget vizsgálva és különböző fordításokat összevetve Karsai Györggyel is konzultáltunk.

A próbafolyamat különlegessége, hogy a színházi próbák mellett a társulat tagjai megismerkedhetnek a színházi nevelés különböző fajtáival (a Kolibri Színház és a Káva előadásait látogatva), valamint alapvető drámapedagógiai formákkal, amik az előadáshoz kapcsolódó foglalkozás során fontosak lesznek számunkra.

Következő beszámolónk a Karsai Györgynél tett látogatásról, valamint az eltemetés kérdéséről szól majd, továbbá ízelítőt adunk a készülő előadás zenei világából.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szputnyik.blog.hu/api/trackback/id/tr582740169

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása