Színházi szakemberek, újságírók, külföldi vendégek találkoznak minden év májusában Berlinben. A találkozás apropója az évad tíz „legfigyelemreméltóbb előadása”, amit minden évben kritikusokból álló független zsűri választ ki. Ez a Theatertreffen. Az idei programba bekerülő 10 előadást nagyjából 350, német nyelvterületen bemutatott produkcióból választotta ki a hét fős kritikus-zsűri. Válogatásuk fő szempontja az volt, hogy mennyire használja az előadás a kortárs színház eszközeit, és mennyire reagál érzékenyen társadalmi kérdésekre?

Iris Laufenberg, fesztiváligazgató szerint a kiválasztott előadások alapján megfigyelhetők bizonyos – a német nyelvterület színházaira jellemző – tendenciák: klasszikus darabok helyett egyre több helyen mutatnak be kortárs szövegeket, regény- és filmadaptációkat, vagy személyes tapasztalatokon alapuló projekteket, illetve performansz jellegű előadásokat. Egyre gyakoribbak a nemzetközi koprodukciók és a külföldi vendégrendezők által készített előadások. Jó példa erre a Schauspielhaus Graz és a budapesti Szputnyik Hajózási Társaság közös produkciója Bodó Viktor rendezésben (Handke: Az óra, amikor semmit nem tudtunk egymásról), vagy a bécsi Burgtheater Life and Times – Episode 1 című előadása, melynek írói és rendezői az oklahomai Nature Theater rendezői.

A zsűri minden évben három díjat oszt ki:
a Theaterpreis Berlin-t egy olyan kiemelkedő alkotónak vagy társulatnak ítélik oda, aki sokat tett a németnyelvű színházért. A 3sat Preis-t egy újító erejű kezdeményezés kapja, az Alfred-Kerr-Darstellerpreis pedig a legjobb színésznek jár.

Az 1964 óta minden évben megrendezett fesztiválon, eddig többek közt olyan rendezők mutatkoztak be, mint

Peter Zadek (21 előadás)
Christoph Marthaler (13 előadás)
Frank Castorf (12 előadás)
Michael Thalheimer (6 előadás)
Robert Wilson (5 előadás)
Pina Bausch (3 előadás)
Franz Xaver Kroetz (3 előadás)
Samuel Beckett (2 előadás)
Luk Perceval (2 előadás)
Rainer Werner Fassbinder (1 előadás)
Juri Ljubimow (1 előadás)
René Pollesch (1 előadás)

A fesztiválnak számos kísérőprogramja van: minden évben megrendezésre kerül a tt Talent, ami fiatal művészek számára biztosít bemutatkozási lehetőséget. Az International Forum résztvevői (35 év alatti rendezők, írók, dramaturgok, színészek, díszlet- és jelmeztervezők) két héten keresztül dolgoznak együtt. A workshop ideje alatt elméleti vitákon, gyakorlati téringeken, felolvasásokon, szemináriumokon vesznek részt és megnézik a kiválasztott előadásokat. Az idei International Forum „A világ nyolc órakor. Valóságok bemutatása” címen fut, és két kérdésre fókuszál: hogyan tud a színház a világgal foglalkozni? Mik a színház művészete által alkotott valóságok? A Stückemarkt-Play Market (aféle “fesztivál a fesztiválban”) során pedig, mely 1978 óta kerül megrendezésre, még ismeretlen európai drámaírók mutathatják be műveiket.
Idén 297 új drama érkezett be a Stückemarkt felhívására, ezekből választott ki ötöt a neves írókból és színházi szakemberekből álló ötfős zsűri (Ekat Cordes “Endless Ferment”, Claudia Grehn: “Harvest”, Wolfram Lotz: “The Great March”, Peca Stefan: “Tightrope Artists”, Julian van Daal: “Turn Everything Off” ). A darabokat a fesztivál ideje alatt felolvasószínház formájában mutatják be, kettőt közűlük független zsűri díjban fog részesíteni.  Az öt fiatal író mindegyike mentornak kapja valamelyik zsűritagot, akivel a következő egy évben együtt fog dolgozni.

A Stückemarkt-on tűnt fel többek között 1999-ben David Giselmann Kolpert úr című darabjával, 1997-ben Roland Schimmelphennig, 1978-ban Elfriede Jelinek.

A 2010-es fesztivál programja:


Deutsches Theater Berlin | rendező Andreas Kriegenburg
Diebe [Thieves] írta Dea Loher

Schauspielhaus Graz | rendező Viktor Bodó
Die Stunde da wir nichts voneinander wußten
[The Hour When We Knew Nothing of Each Other]
írta Peter Handke, adaptáció Viktor Bodó

Thalia Theater, Hamburg | rendező Stephan Kimmig
Love and Money írta Dennis Kelly

Thalia Theater, Hamburg és Schauspiel Köln koprodukció | rendező Nicolas Stemann
Die Kontrakte des Kaufmanns. Eine Wirtschaftskomödie
[The Merchant’s Contracts. A Business Comedy] írta Elfriede Jelinek

Schauspiel Köln | rendező Karin Beier
Ugly, Dirty and Bad
írta Ettore Scola és Ruggero Maccari

Schauspiel Köln | rendezők Johan Simons, Paul Koek
Kasimir and Karoline írta Ödön von Horváth
NT Gent és De Veenfabriek koprodukció

Münchner Kammerspiele | rendező Luk Perceval
Kleiner Mann – was nun? [Little Man, What Now?] írta Hans Fallada

Burgtheater, Vienna| koncepció és rendezés Kelly Copper & Pavol Liska / Nature Theater of Oklahoma
Life and Times – Episode 1

Burgtheater, Vienna | rendező Roland Schimmelpfennig
Der goldene Drache [The Golden Dragon] írta Roland Schimmelpfennig

Wiener Festwochen | rendező Christoph Marthaler
Riesenbutzbach. Eine Dauerkolonie [Riesenbutzbach. A Permanent Colony]
Christoph Marthaler és Anna Viebrock projektje

A fesztivál hivatalos oldala: http://www.berlinerfestspiele.de
 

A bejegyzés trackback címe:

https://szputnyik.blog.hu/api/trackback/id/tr632021050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása