...

Egy másik őrületspecialista, Bodó Viktor is saját csapatára, a Szputnyikra (mellőzöm a teljes nevét) szabja társulatspecifikus darabjait, és alig hinném, hogy más színházi formációk kapva kapnának rajtuk. Annál kevésbé, mert Bodóék tetemes szellemi és fizikai energiát (értsd: edzésmennyi­séget) fektetnek bele az „anyagba", és annyira személyessé esztergálják, hogy nemigen lehet lenyúlni. Egy negyven évvel ezelőtti amerikai regény, a Luke Rhinehart Kockavető című pszichoanalitikus-pornografikus lektűrje alapján Vinnai András által megalapozott (és a társulat által megdolgozott) szövegkönyv csak ürügy a társulatvezető-rendező kedvenc témájáról, a megbomlott tudatállapotról és a létezés abszurd burleszkjéről való beszédre. Itt is a sorsszerűségről van szó, arról a mesterségesen előidézett „végzetről", amelyet a döntések elől menekülő személyiség a bizonytalansággal és félelemmel szemben hív ki maga ellen. A főszereplőként megjelenített Luke Rhinehart pszichiáter - foglalkozása Amerikában hétköznapi közhelytoposz, nálunk egyelőre inkább kabaré tárgya -, beleunva életének rutinszerű „normalitásába", lázadó gesztusként dobókockavetéssel dönti el következő lépését, lehetőleg minél szélsőségesebb választási lehetőségeket kínálva föl önmagának, úgymint erőszakot, gyilkosságot vagy családirtást. A pszichoterápiaként alkalmazott módszerről írt könyvszerű valami szerint a fatális cselekedeteket nem kell végrehajtani, elég, hogy „értsd meg önmagad, fogadd el önmagad, de ne légy önmagad". Vagyis „a cél az egységes személyiség megsemmisítése, melynek helyére tudathasadásos személyiséget ültetünk".

A zagyva dumát annyira sem kell komolyan vennünk, amennyire a munkahipotézis megkívánná. Ez abból látszik, hogy az előadásban a kockavetés - szerencsére - nincs a középpontban, még csak nem is dramaturgiai fordulat, legföljebb segédeszköz a korán kifulladó alaphelyzet kilendítésére. Az eredmény: a mentális devianciákat kiteregető pamflet. A terápiája miatt - mondhatnám, a deviánsok által, de hát mindenki deviáns - perbe fogott szerző könyve „híján van minden mondanivalónak", hangzik el szövegszerűen, és ez Bodó Viktor önironikus krédójának is tekinthető. Hogy üresség helyett tartalmat kapunk, az a produkciónak köszönhető. A magas színvonalú játék válik tartalommá. Ritkán látni ilyen nehéz elemekből összecsiszolt könnyedséget, mozaikkockákból kirakott pontosságot, egyéni arcokból homogenizált közösséget. Fegyelem és elegancia ötvöződik. A MU Színház szögletes szobájának falai kitágulnak, a képzelet parodisztikus helyszínei éppúgy beleférnek, mint a mediatizált vagy kommercializált tömegkultúra kaján (zenés) idézetei. A néhány ruhadarabbal (Kovács Andrea), testprotézissel, festékkel, de elsősorban virtuózan kidolgozott technikával alakot változtató színészek tudatosan és felszabadultan, energiájukat a kívánt mederbe terelve játszanak. Mindenki saját magát hozza, és mindenki beilleszkedik, a „kőszínházi", de már a fizikai színházban is megmerítkezett Gazsó Györgytől a táncos, néma fejforgatásával beszédes Réti Annáig. Jankovics Péter zúzalékszavakból fölépített terapikus önvallomásának, Gyabronka József nevetésrohamainak, Molnár Gusztáv öblös hangú kísértetalakjának, Hay Anna pompás figurális groteszkjének, Terhes Sándor cigarettatrükkjének fölemlítése csak a referens önkénye.

Fábián Gábor, aki már a Gogol-őrületben is észrevétette magát egy parádés monológgal, most mint Luke Rhinehart remekel. Benne megvan az a képesség, hogy komolynak fogadtassa el az őrületet, és őrültségnek a komolyságot. Egy tekintélyes pszichiáter, aki képzeletben gyilkol. Terápia gyanánt szóban rögzíti a hozzá fordulók devianciáját. Végrehajtja az egységes személyiség megsemmisítését. Korunk hőse. Csak körül kell nézni, tele van vele a város.

A bejegyzés trackback címe:

https://szputnyik.blog.hu/api/trackback/id/tr781870126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása