szputnyik 2011.10.25. 14:44

Orient

 

Compagnie Internationale des Wagons-Lits - az első európai étkező- és hálókocsi... társaság, alapítja egy belga bankár, Georges Nagelmackers 1872-ben. Főrészvényes a belga király, a kocsik oldalán oroszlános királyi jelkép. 

A Orient Expressz luxus-szerelvénye öt favázas és faburkolatos kocsiból áll: a mozdony után poggyászkocsi, két háló- és egy étkezőkocsi, majd ismét poggyászkocsi.

Útvonal: Párizs-Strassburg-Stuttgart-München-Bécs-Pozsony-Budapest-Szeged-Temesvár-Orsova-Bukarest-Ruszcsuk-Várna. A magyarországi pályaszakasz hossza1048 km, a teljes útvonal egyharmada. Menetidő 67 óra 35 perc.

Már első útján árvíz miatt Varciorovánál várakoznia kell; nem sokkal később földcsuszamlás akadályozza az útját.

Az első évtől végig rablótámadások. 1891-ben egy görög bandavezér elrabolja az utasokat és a személyzetet, váltságdíj fejében engedi őket szabadon.

II. Friedrich bádeni herceg különkocsiban utazik.

A vonatimádó Ferdinánd bolgár fejedelem saját országa területén.számtalanszor maga vezeti a mozdonyt

Egy maharadzsa kedvéért lefüggönyözött pluszkocsikat kapcsolnak a vonathoz, hét felesége zavartalanul utazhat Párizsból Konstantinápolyba.

Az első világháború alatt nem közlekedik.

A trianoni békeszerződések után elkerüli Magyarországot, 1924-ben tér vissza az eredeti útvonalhoz.

1929-ben elakad a hóban. Tizenegy napig vesztegel a nyílt pályán, utasainak a környékbeli falvakból szereznek élelmet – ez adja az ötletet Agatha Christie regényéhez.

Compagnie Internationale des Wagons-Lits – Gyilkosság az Orient Expresszen. Bemutatja a Szputnyik Hajózási Társaság és a Staatstheater Mainz Winterthurban és Mainzban.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://szputnyik.blog.hu/api/trackback/id/tr43328946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása